Home

Welkom bij Kubuz Bewindvoering Mentorschap & Curatele

Wat is mentorschap?

Mentorschap is een beschermingsmaatregel die opgelegd wordt door de kantonrechter en uitgevoerd wordt door een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een familielid, of in ons geval door een professional van Kubuz Mentorschap.

Wat doet een mentor?

De mentor neemt beslissingen op het gebied van verpleging, begeleiding, verzorging en behandeling van de betrokkene. Het liefst in overleg met diegene. Een mentor handelt zo veel mogelijk in de geest van de betrokkene. Kubuz Mentorschap legt één maal per jaar verantwoording af aan de kantonrechter over uw mentorschap. Een mentor beheert geen financiën. Dit doet bijvoorbeeld een bewindvoerder.

Een mentor komt op voor de belangen van een volwassene die (tijdelijk) niet voor zijn/haar eigen belangen kan opkomen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, psychische/psychiatrische problematiek of een combinatie van beide. U kunt ook denken aan dementie of aan niet-aangeboren hersenletsel.

Wat is Curatele?

Curatele betekent dat iemand anders beslissingen voor u neemt en zaken voor u regelt. Dat gebeurt als u zelf niet meer goed ziet wat het gevolg is van de dingen die u doet. Of als u zichzelf of anderen in gevaar brengt. Met curatele voorkomt u ook misbruik. Bijvoorbeeld dat anderen stiekem dingen met uw geld doen.

Hulp bij geld- en andere zaken als het u zelf niet lukt

Lukt het u niet meer zelf uw geld, zorg en andere persoonlijke zaken te regelen? Bijvoorbeeld omdat u dementeert, verslaafd bent of geestelijk ziek (psychiatrische aandoening)? Vraag dan om curatele via Kubuz Limburg. Wij regelen dan uw zaken en worden uw curator.

Wie mag curatele aanvragen

U mag curatele vragen voor uzelf, uw partner of uw familielid. Bij familie mag u dit doen voor uw eigen familie en voor familie van uw partner. Dit mag tot aan de kinderen van ooms en tantes toe: dus volle neven en nichten. Ook als u voogd bent over iemand, mag u voor hem onze hulp inschakelen. U mag onze hulp vragen zonder dat u hiervoor een advocaat nodig hebt.

Meestal vraagt iemand curatele aan voor een ander. De reden? Omdat iemand met problemen zelf vaak niet meer ziet hoe hard hij hulp nodig heeft. En dus zelf niet om die hulp zal vragen.

wat doen wij precies voor U

  1. uw geldzaken regelen
  2. persoonlijke beslissingen voor u nemen
  3. zorg, verpleging en begeleiding voor u regelen

Hieronder leest u meer over deze 3 taken.

1. Uw geldzaken zetten we op een rij:

  • kosten & rekeningen die u niet betaalde (uw schulden)
  • loon of uitkering die u krijgt (inkomsten)
  • wat u moet betalen aan vaste kosten (zoals gas, water, licht, huur)

Als we alles op een rij hebben, leidt dat tot een overzicht met wat u elke maand aan geld krijgt en moet betalen. Dit overzicht staat online en heet een budgetplan. Daarin staan nog 3 andere dingen: wat we elke maand van uw geld gaan betalen, hoeveel geld u krijgt om van te leven en hoeveel geld we voor u sparen.

Sommige (geld)zaken mogen we alleen regelen als de rechter dat goed vindt. Bijvoorbeeld veel geld van u weggeven, geld lenen of het recht op een hypotheek aan de bank geven.

2. Persoonlijke beslissingen voor u nemen

Of u abonnee blijft van een krant. Of u een nieuwe wasmachine mag kopen. Wij beslissen bij dit soort zaken samen wat u mag doen. Of laten. Komen we er samen niet uit? Dan beslissen wij als curator voor u.

3. Zorgbeslissingen voor u nemen

Welke zorg, verpleging, behandeling en begeleiding krijgt u? Wij beslissen het samen met u. Komen we er samen niet uit? Dan beslissen wij als curator voor u.

Wat kost onze hulp

De minister besliste wat u aan een bewindvoerder zoals ons moet betalen. Namelijk een vast bedrag voor het aanmeldgesprek en een vaste prijs per maand. Hiervoor vragen we samen met u aan de gemeente om mee te betalen (bijzondere bijstand).

Wij zoeken graag voor u uit wat de prijzen voor u zijn en of deze vergoed gaan worden.

Meer weten

Kennismaken is gratis. Maak daarom een afspraak met ons. Stel dan alle vragen die u hebt. Of laat u uitleggen wat u van ons mag verwachten